PEER-RECEPTEN
          

 


PEREN MET KRUIDNAGEL EN KANEEL IN MARSALA

voor 2 potten van ½ liter

Benodigd:

1,5 kg rijpe peren; 400 g suiker; 4 kruidnagels; 1 pijpkaneel; 4 dl marsala.

 
Bereiding:

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren. Doe de peren met de suiker, de kruidnagels en de kaneel in een pan en voeg er zoveel water bij, dat ze net onder staan. Breng het vocht aan de kook in een half gesloten pan en kook de peren ca. 15 minuten tot ze zacht zijn en de suiker is opgelost. Neem de peren met de kruidnagels en de kaneel uit het vocht en lat ze af­koelen. Doe ze dan over in gesteriliseerde potten. Kook het vocht in tot krap 2 dl en verdeel het over de peren. Vul de peren tot de rand van de pot aan met marsala. Sluit de potten goed af. Bewaar de potten  een maand op een koele en donkere plaats, zodat de smaken kunnen intrekken.


PERENJAM MET ROZIJNEN

Benodigd:

125 g blauwe rozijnen; 1½ dl witte wijn; 1 kg geschilde schoongemaakte peren; 500 g geleisuiker-speciaal.

 
Bereiding:

In een pan rozijnen met rum aan de kook brengen. Van het vuur ca. 10 minuten laten staan. De peren pureren en met de geleisuiker door de rozijnen roeren. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 1 minuut borrelend laten koken. De jam eventueel afschuimen en direct in de schoongemaakte potten schenken. De potten meteen sluiten en ca. 5 minuten op hun kop zetten.

 

GEPOCHEERDE COMICES MET ROMIGE LAVENDELSAUS

Benodigd:

4 sappige peren (Doyenne de Comice); 450 ml rode wijn; 200 ml creme fraiche; 50 g lavendelhoning; 10 topjes lavendel (bloemtrosjes).

Bereiding:

Schil, halveer de peren en pocheer ze op zacht vuur 20 min. in rode wijn. Verwarm crème fraiche met honing en lavendelbloemen op zacht/matig vuur, roer tot de honing is opgelost, giet door zeef. Haal de peren uit de wijn, schik ze op de borden. Serveer de saus ernaast en erbij.

 

PEER MET GEITEKAAS EN NOTEN

vegetarisch  voor 4 personen

Benodigd:

50 g gepelde walnoten; 150 g zachte geitenkaas zonder korst; 1 pakje Mon Chou (100 g); versgemalen zwarte peper; 1 stevige rijpe handpeer.

 
Bereiding:

Walnoten grof hakken en op plat bord strooien. Geitenkaas, Mon Chou en peper door elkaar roeren. Met vochtige handen van kaasmengsel rol (Ø ± 4 cm) vormen. Door walnoten rollen. In plastic folie verpakken en tot gebruik in koelkast leggen.

Peer (schillen) in vieren snijden en klokhuis verwijderen. In de lengte in plakjes snijden. Op 4 bordjes peer rangschikken. Kaasrol in 12 plakjes snijden en over de bordjes verdelen. 


Recepten worden na 2 maanden verplaatst naar ons receptenarchief

Terug naar de recepten-keuze pagina