APPEL-RECEPTEN
            

LACHENDE VRUCHTENTAART

Benodigd:

voor het deeg                         

Boter voor het invetten, 150 gr. magere kwark, 6 e.l. melk, 6 e.l. plantaardige olie, een beetje gesmolten boter, 75 gr. basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 snufje zout, 300 gr. tarwebloem, 1 pakje bakpoeder.

voor het beleg:                     

1-1,5 kg. appels, geschaafde amandelen, 1/8 liter slagroom, 1 e.l. suiker

 
Bereiding:

Doe kwark, melk, olie, gesmolten boter, suiker, vanillesuiker en zout in een beslagkom en roer alles met de handmixer goed door elkaar. Meng de bloem met de bakpoeder, zeef het mengsel beetje bij beetje over het kwarkmengsel en roer het erdoor. Kneed het deeg nog een keer grondig. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het ca.2 uur in de koelkast rusten. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rechthoek van ca.3 mm. dik. Leg de rechthoek op een ingevet bakblik. Snijd de vruchten in partjes of plakjes en verdeel deze over het deeg. Ten slotte strooi je de geschaafde amandelen en een beetje suiker over de vruchten. Schuif de taart op het rooster in de oven. Haal de gebakken taart uit de oven en laat deze goed afkoelen. Dan klop je de slagroom stijf. Doe deze in een spuitzakje met een ronde tuit en spuit een lachend gezicht op de taart.

Oven: Boven-/onderwarmte ca.200ºC.(voorverwarmd), Hete lucht ca.150ºC(niet voorverwarmd), Gas stand 3-4 (voorverwarmd), Baktijd 25 – 30 minuten


APPELDROOM
Een vlug gemaakt fris appeltoetje.

Benodigd: :

500 gram moesappels, reepje citroenschil, 2 tot 3 fijngehakte gemberbolletjes of 2 eetlepels rozijnen, 4 eetlepels viili, 1 deciliter stijfgeklopte slagroom, 2 eetlepels gemberstroop of honing, 4 gehakte amandelen.                                

Bereiding:

Appels schillen, klokhuis verwijderen en vervolgens in partjes snijden. Samen met de citroenschil de partjes in een bodempje water gaarstoven (met de deksel op de pan). De citroenschil verwijderen en de appels pureren. Vervolgens de gember of de rozijnen erdoor roeren en laten afkoelen. Viili, slagroom en gembersiroop (of honing) erdoor heen scheppen. Vervolgens in coupes scheppen en me5t de amandelen bestrooien. Zo simpel als wat, eet smakelijk


APPELS IN EEN KROKANT JASJE
Nagerecht voor 4 personen
Benodigd:

4 stevig blijvende appels (Alkmene, Elstar, Golden Delicious), 2,5 dl water, 110 g suiker, 1 vanillestokje, 4 kruidnagelen, 4 eetlepels Preisselbeerencompote (eventueel jam), 2 eiwitten,  30 g gehakte noten  (hazelnoten of amandelen)

Voor het jasje:
10 g boter, 20 g suiker, stukje vetvrij papier of aluminiumfolie

 
Bereiding:

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Brengt het water met 30 gram suiker, het vanillestokje en de kruidnagelen zachtjes aan de kook en pocheer de appels hierin gedurende 10 minuten. Verwarm ondertussen voor het jasje de boter en de suiker als roerende tot de suiker lichtbruin is. Giet deze massa op een beboterde schaal en laat het afkoelen. Zet de appels op het vetvrije papier of de aluminiumfolie en vul ze met Preisselbeerencompote. Sla de eiwitten stijf met de overgebleven 80 gram suiker en bedek de appels met dit mengsel. Wentel vervolgens de appels door de gehakte noten. Bak de appels in het midden van een voorverwarmde oven van 220 graden gedurende ongeveer 10 minuten. Giet als laatste de suikerstroop over de appels.

 

GEPOFTE APPEL
Benodigd:

4 appels (geen moesappels), 4 e.l. rozijnen, 2 e.l. geschaafde amandelen, 2 e.l. honing

Bereiding:

Zet de oven aan op 180 º C.. Boor de klokhuizen uit de appels, snijd een klein stukje van de klokhuizen af, duw dat stukje terug in de appel zodat er een bodem is. Zet de appels op de bakplaat, meng de rozijnen met de amandelen en de honing, vul de appels hiermee en leg er dan een klontje boter op.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de appels 15 minuten.

Lekker met vanillevla!

 

RONDE APPELCAKE
Benodigd:

3 stevige, zoetzure appels (bij voorbeeld Cox d’Orange, Golden Delicious); 1 eetlepel citroensap; 200 g zachte boter of margarine; snufje zout; 200 g witte basterdsuiker; 2 theelepels citroenrasp; 1 zakje vanillesuiker; 4 eieren; 200 g bloem; 4 eetlepels suiker; 2 theelepels kaneel; 4 eetlepels abrikozenjam; springvorm 24 cm.

 
Bereiding:

Oven voorverwarmen op 160° C. Springvorm invetten. Appels schillen en elk in 8 partjes snijden. Klokhuizen verwijderen. Appelpartjes besprenkelen met citroensap. In kom doen: boter, zout, basterdsuiker citroenrasp en vanillesuiker. Met handmixer in ca. 10 minuten tot crèmekleurige, romige massa kloppen. De eieren één voor één door het boter-suikermengsel kloppen. Het volgende ei pas toevoegen als het vorige volledig is opgenomen. Bloem in gedeelten boven boter-eimengsel zeven en met spatel er luchtig door scheppen. Beslag over doen in springvorm en bovenkant gladstrijken. Appelpartjes tegen elkaar met de bolle kant naar boven op het beslag leggen. In een kopje suiker en kaneel door elkaar mengen; over de appel strooien. In midden van de oven in ca. 1½ uur goudbruin en gaar bakken. In pannetje abrikozenjam verwarmen. Uit de oven taart bestrijken met abrikozenjam. Springvorm verwijderen en taart op taartrooster laten afkoelen.







Recepten worden na 2 maanden verplaatst naar ons receptenarchief

Terug naar de recepten-keuze pagina