BRABANTSE BELLEFLEUR

Er zijn diverse types Bellefleuren zoals: Brabantse, Enkele, Dubbele, Franse, Drentse, Rode en Bataafse Bellefleur en de Ossekop. Het is een bekende groep van oude appelrassen, die vooral keukenappels bieden, waarvan sommige variëteiten ook als (vaak matige) handappel te gebruiken zijn. De bekendste is de Brabantse Bellefleur. Deze levert een keukenappel, die ook als lekkere ( wat droge en vaak wat kleine) handappel geschikt is. Deze is zeer lang bewaarbaar. De middelgrote tot kleine vruchten zijn bonkig, maar fraai gekleurd. De boom is echter buitengewoon kankergevoelig. Bellefleuren werden meer in het midden en zuiden van het land geteeld, maar ook in het noorden van het land komen we regelmatig Bellefleuren tegen. Vraagt goede grond. Op natte grond zijn ze kankergevoelig. Bellefleuren hebben vooral een landschappelijke waarde: voor de boomgaard zijn ze aan te bevelen omdat ze fraaie bomen vormen. Zeer lang en tot ver in het voorjaar bewaarbaar. Grote en buitengewoon fraaie hand- en moesappel. Paarsrood gestreept op gele ondergrond. In een beschrijving uit die tijd werd het een prachtige appel genoemd, die niet alleen uitmuntte in vorm en kleur, maar die ook wat smaak betreft, tot de beste appels gerekend mag worden. Ook volgens de rassenlijsten uit de dertiger jaren van de twintigste eeuw is het een fraaie herfstappel, die in het noorden de Sterappel zou kunnen vervangen. Toen werd het ras nog opgenomen in de B categorie van aanvullende rassen. In de veertiger jaren is het geruisloos uit de rassenlijsten en dus uit de handelsteelt verdwenen. Vormt een grote gezonde boom. Op natte grond kankergevoelig. Voor de liefhebber van vandaag is het een zeer fraaie, goede hand- en moesappel.