BEURRÉ ALEXANDER LUCAS                               

Deze peer is ontdekt door Alexander Lucas in een bos in de buurt van Blois aan de Loire, Frankrijk om­streeks 1870. Vanaf 1874 door de gebroeders Transon in Orléans in de handel gebracht. Ze heef een voor­keur voor warme lichte tot zware grond die voedzaam en vochthou­dend moet zijn. Niet op koude natte grond. Ze is een matig sterke groeier, later zelfs zwak groeiend. Ze vormt een brede kroon met hangende takken, geschikt voor haagvormen en laagstam. De bloemen zijn vroeg tot matig vroeg en iets vorstge­voe­lig. De bevruchting geschiedt door Hardy, Bonne Louise, Charneux, Clapp's Favourit,  Conference, Doyenné, Trévoux en Triumph de Vienne. De oogst­tijd loopt van eind september tot begin oktober.

De oogst moet plaatsvinden kort voor boomrijpheid, aangezien ze daarna niet meer windvast is en er een hoge vruchtval na de boomrijpheid komt. Ze is con­sumptie­rijp van eind oktober tot eind december. Op kwee is ze al vroeg dragend en ze geeft een goede regelmatige opbrengst. De vrucht is matig tot zeer groot, groen tot geelgroen bij rijpheid met een hele lichte oranje blos. Het vruchtvlees is gelig wit, fijnkor­relig en smeltend sappig en heeft een fijne matig zoete smaak. Het is een redelijk goede handpeer, welke ook voor compote en conserveren geschikt is. Op kalkrijke gronden heeft ze snel last van chlorose en ze is vatbaar voor tak- en bloesemsterfte. De term Beurre, het Franse woord voor boter, gaven de Fransen aan deze soort vanwege het sappige, zachte vruchtvlees.

 lucas