GOUDREINETTE  (Schone van Boskoop)

Vermoedelijk een Nederlandse appel, waarvan de herkomst niet met zekerheid is vast te stellen, waar­schijnlijk in 1856 gevonden door K.W.J. Ottolander. Ze is ook bekend onder de namen BELLE DE BOS­KOOP, SCHÖNER VON BOSKOOP.

De gemid­del­de opbrengst per hectare is ca. 12.0­00 kg. De bloemen zijn vroeg bloeiend en triploïd, dus als bestuiver ongeschikt. Ze is behoorlijk gevoelig voor nachtvorst. Ze wordt bevrucht door ondermeer Cox's, James Grieve en Jonathan.  De vrucht is groot, onregelmatig van vorm, er zijn meer­dere typen te vinden. De kleur is groen met roestbruin en een rode blos aan de zonzijde. De ge­bruiks­tijd loopt van november tot april. Een zeer waardevol­le appel voor dessert en keuken. De smaak is fris zoetzuur met een fijn aroma, het vruchtvlees is stevig en grof van textuur en sappig.

De boom groeit sterk en breed uit en kan breder dan hoger worden. De vruchtbaar­heid is dikwijls zeer laat. Hoogstammen op zware grond dragen vaak niet voor het 15e tot 20e jaar. De vruchtdracht is daarentegen op latere leeftijd goed en bij juiste verzor­ging vrij regelmatig. De boom is vatbaar voor vruchtboomkanker, zeer gevoelig voor kurkstip en bruin worden van de schil. Ook is ze vatbaar voor schurft.

Het is één van de beste grote friszure hand- en moes­appels in Nederland en België. helaas minder geschikt voor de kleine tuin.