NOTARIS

Gewonnen omstreeks 1885 door notaris J.H.Th.W. van den Ham uit Lunteren en in 1899 tijdens de fruitten­toonstelling in Lunteren verspreid. Ze wordt vaak als eerste naam genoemd, wanneer mensen gevraagd wordt een aantal oude rassen te noemen.

De vrucht is groot, wat onregelmatig van vorm, meer hoog dan breed. Vermoedelijk is dit een zaailing van de Princesse Noble, waar de vrucht overeen­komsten mee heeft. De kleur is lichtgroen met aan de zonzijde een weinig rood gestreept. De gebruiks­tijd is okto­ber/november. Het is een goede dessertappel. Het vrucht­vlees is wittig, vrij vast en sappig. De smaak is zoet met een fris lichtzuur en aange­naam aroma. De gemiddeld opbrengst per hectare is ca. 14.000 kg. De kroon van de boom is vrij sterk. Vormt een min of meer pirami­dale kroon. Goed geschikt als hoogstam­boom­vorm. De vruchtbaar­heid is zowel in het begin alsook later goed en regelmatig.

Soms zeer vatbaar voor kanker, speciaal topkanker, met name in de Betuwe. De vruchten hebben vaak last van kurk­stip, waardoor niet alleen de houd­baarheid nadelig wordt beïnvloed, maar ook in uiter­lijk wordt aange­tast.

Bevruchting door Cox's, Transparente Jaune en Early Victoria.

De overgevoeligheid voor stip en de late vruchtbaar­heid hebben in het nadeel van de Notarisappel ge­werkt. Ook heeft de gevoeligheid voor kanker niet in zijn voordeel gewerkt.